Működési folyamatok szabályozása

Minden probléma innen indul ki

A működési folyamatokon keresztül jönnek létre az eredmények.

Ezek biztosítják a piaci igénytől a vásárlás egyenértékének beérkezéséig a gördülékeny megvalósulást. A különböző folyamatokat kevés módon lehet jól végezni és sokféleképpen hibásan.

Ismerje meg a folyamatok kialakításának és szabályozásának szakszerű lépéseit!

Tünetek

Amikor egy vállalkozásban az alábbi negatív hatású tünetek érzékelhetők, akkor biztosan a folyamatoknál kell keresni az okokat

 • a dolgozók munkavégzése során az azonos feladatokat, eltérő módon végzik el, amely eltérő eredményeket hoz
 • hibák keletkeznek a munkavégzés során, amely rontja az egyéni, a csoportos és az egész cég eredményességét
 • a feladatok pontatlan átadása, egymás munkájának akadályozása következtében, munkavégzéséből fakadó, cégen belüli konfliktusok jönnek létre, melyek egyre inkább elmérgesednek
 • a vezető nem tudja, milyen folyamatból mennyi, milyen állapotban van, hol tart, ki végzi, mibe kell beavatkozni, mi van rendben
 • nem tudják elég pontosan megfogalmazni, hogy milyen munkatársakra lenne szükség és ezért nehezen találnak megfelelő embereket
 • az elkezdett eladási, kiszolgálási és egyéb folyamatok elakadnak, késedelmet szenvednek, vagy soha nem fejeződnek be
 • a vezető úgy érzi, nélküle semmi nem megy, mindenhol jelen kellene lennie ahhoz, hogy rendbe menjenek a dolgok
 • sok, indokolatlan, megelőzhető selejt keletkezik, amely vevői reklamációhoz vezet
 • a működés drágább, mint az indokolt, vagy elviselhető lenne
 • van amit nem végeznek el, pedig kellene, van aminek többször neki kell futni, hogy kész legyen, és van amihez többen is hozzányúlnak, mert nem egyértelmű, kinek kellene végeznie

Ezt a tüneti sort, szinte a végtelenségig lehetne sorolni, viszont a problémák megszűnése csak egyféle módon fog megtörténni!

A vállalkozások működési problémáinak, növekedési elakadásainak nagy része, visszavezethető a folyamatok szabályozatlanságából eredő okokra.”

Mi a vezető felelőssége a működési és munkatársi problémákkal kapcsolatban?

Először a rendszer, azután az ember…

Gyakran hibáztatják a dolgozókat olyan dolgokért, amelyekre nincs rálátásuk, ezért nem tudnak önmaguktól változtatni rajta.

 • Mindenkinek, a beosztása szerint kellene rálátással lenni a rá eső működési részekre.
 • A dolgozónak a saját munkakörére és a munkájához kapcsolódó beosztások vele kapcsolatos részére.
 • A középvezetőknek, részlegvezetőknek a saját részlegük, csoportjuk, beosztottaik dolgaira, és a csoportjához kapcsolódó más csoportok kapcsolódó részeire.
 • A vállalkozás vezetőjének pedig a teljes céget át kellene tudni tekinteni. Érteni, megszervezni a működését, szabályozni, amit szükséges és beavatkozni, ha indokolt.

A dolgozóktól akkor várhatjuk el a megfelelő rálátást, ha biztosítjuk számukra a szükséges információkat!
Ehhez érteniük kellene, hogy mi, mi után következik. Sok ember még a saját feladatait és elvárt eredményét sem ismeri pontosan. Azt is gyakran gondolják, hogy mások miatt nem tudják maradéktalanul ellátni a teendőiket.

A vezetők is megvádolhatják a beosztottaikat, pedig igazából “csak” információ hiány és információ áramlási hiányosságok vannak, amelyeket kizárólag ő tudna orvosolni. Ezért, mindig a rendszert érdemes először megvizsgálni és csak utána érdemes keményebben fellépni az emberekkel szemben.

Az a vezető, aki nem biztosítja a szükséges információkat és az összehangolást, nem várhatja el, hogy gördülékenyen működjön a hozzá tartozó terület.

Óriási változások kezdődnek el azzal, ha átlátják a cég jelenlegi működését!

Mit érdemes tudni a vállalkozás folyamatairól?

Röviden: mindent
Egyáltalán hogyan fogjon hozzá az, aki fejleszteni akar?
Mennyire nehéz a folyamatokat megérteni?
Milyen két fő csoportra oszthatók a folyamatok?
Mennyiféle folyamat van egyáltalán?
Hogyan lehet könnyen és egyszerűen nekikezdeni, és be is fejezni a tervezést?

Vannak, akik túlzottan leegyszerűsítik, és vannak, akik túlbonyolítják az egészet.
Ha túlzottan primitív eredmény keletkezik, akkor – mivel ez mindennek az alapja – a többi fejlesztési lépés is el fog maradni attól az állapottól, amely az igazi változásokat és eredményeket teszi lehetővé.

Aki túlzottan bonyolultan fog hozzá, indokolatlanul részletezi, az sok időt fog elpocsékolni, az eredményekben érdemi különbség elérése nélkül.
Sőt, a bonyolultság növelésével, párhuzamosan csökken a megértés lehetősége. Az lesz a vége, hogy bele fognak zavarodni a készítők és a használók is. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy például egy szoftver fejlesztése előtt ne kellene rendkívül részletes folyamatábrát létrehozni, de ez az aprólékos részletesség ritkán indokolt a normál hatékonyságnövelési lépések során.

Az igazán jól működő cégeknél, nagyon pontosan le van szabályozva a működés

Egy gyárban, egy multinacionális cégnél, emberélettel, vagy különösen nagy vagyonnal foglalkozó tevékenységnél, nem bízzák az emberekre, hogy kitalálják, mit, hogyan csináljanak.
Nem csinálhatnak azt, amit akarnak. Sőt továbbmegyek, vannak helyek ahol szigorú protokoll mellett, csak azt tehetik, amit rendkívül pontosan meghatároztak számukra. Az ettől való eltérések súlyos veszteségeket okozhatnak, veszélyeztethetik az emberek életét, amely végül kihat a cég minden résztvevőjére.

A nagy cégek azért tudtak növekedni, mert nagyon hatékonyan látják el a szerepüket.

Az Ön cége akkor tud növekedni, ha hasonló módon áll a folyamatok szabályozásához.

Miért hallgasson rám ezzel kapcsolatban?

Minden eredmény, valamilyen folyamat végén keletkezik.

Számos vállalkozásnál szüntettünk meg konfliktusokat azzal, hogy a folyamatok feltérképezése után, meg tudtuk határozni, kihez mi tartozik, hol vannak az átadási pontok, hogyan történjen az átadás.
Előfordult, hogy a kezdeti sok száz hibát, tizedére csökkentettük, ezzel milliókat takarítottunk meg. Nem beszélve a vevői reklamáció drasztikus lecsökkenéséről.
Minden esetben kiderült, hogy milyen funkciók hiányoznak a szervezetből, amely egyik oldalról túlterhelést, a másik oldalról az eredmények elmaradását okozták. Ezeket felszámolva, a vezetők és a kulcsemberek élete könnyebb lett. A hiányzó funkciók pótlásával, jobb eredményeket értek el az érintett és kapcsolódó területeken.

Ha még nem végzett ilyen feladatot, akkor két dologtól tarthat.

1. Sokáig fog tartani. Ettől nem kell aggódnia, mert a vállalkozások többségénél néhány folyamatot kell csak rögzíteni, és azok sem állnak túl sok lépésből. Így ha zavartalan körülmények közt kezd bele, esetleg valakivel meg is tudja beszélni, akár 1-2 órán belül elkészülhet.
2. Nem tudja megcsinálni. Megfelelő iránymutatással, eddig még minden vállalkozó el tudta készíteni a cége működési folyamatainak tervét. A végén elégedett volt azzal, ami elkészült és az, megfelelő alapot adott a következő lépésekhez.

Az általam összeállított, erről szóló információs csomag segíteni fog Önnek a folyamatok szabályozásában.

Több száz cég folyamatainak egyéni megtervezése, valamint néhány kiscsoportos foglalkozás megtartása után, sor került egy olyan előadásra, amelyen több mint 90 cégvezető volt jelen.
Azért lényeges ez a sorrend, mert bebizonyosodott, hogy többféle formában átadva is érthető és eredményesen használható a folyamatok tervezéséhez és szabályozásához szükséges tudás.

Aki átlátja a működést, az képes lesz beavatkozni ott, ahol kell!

Működési folyamatok tervezése és szabályozása oktatócsomag

Miből áll a csomag?

Az előadás hangfelvételéhez hozzátettük a diákat és a szükséges sablonokat, hogy ugyanazt a hatást érhessük el, mintha az is ott lett volna rajta aki meghallgatja és áttanulmányozza a csomagot.
A hanganyagot 31 db, 5-10 perces egységre vágtuk, hogy könnyen tudjon lépkedni a részek közt, mindenkor tudja hol tart a meghallgatásukban és könnyen megtalálja az ismétlendő részeket. Hangfelvétel teljes ideje 2 óra 59 perc.
Kihagytunk belőle minden felesleges részt, ami az előadás során elhangzott, de a megértéshez nem szükséges, hogy csak annyit kelljen foglalkoznia a felkészüléssel, amennyit feltétlenül szükséges.

Ebben a formában tudja hallgatni utazás közben, vagy akár töredék időben, amikor semmi más értelmeset nem tudna egyébként tenni.

Mennyit ér egy ilyen anyag?

Ha figyelembe vesszük, hogy minden fejlesztési lépés erre épül, szinte teljesen mindegy, hogy mennyit kell érte fizetni, mert létfontosságú. Ha csak önmagában nézzük a következményeket, hogy elvégezve a folyamatok tervezését és szabályozását, milyen haszonnal és forintosítható megtakarításokkal jár, akkor a cég állapotától és méretétől függően milliós, több milliós kézzel fogható eredményt lehet elérni évente a módszer alkalmazásával.
Egy hasonló szakmai témájú előadáson általában 20-40 ezer Ft közötti összegért lehet részt venni.

A digitálisan letölthető oktatócsomag tartalma
– 2 óra 59 perc vágott hangfelvétel MP3 formában
– előadás jegyzete az ismeretekkel, sablonokkal

Ára: 40.000 Ft + áfa
Csomagolási és szállítási költség: nincs

Ez az modul, egy nagyobb, összesen 7 modulból álló, rendszerépítő megoldáscsomag része

Az egymásra épülő csomagokkal, több fokozatban fejlesztheti cégét.

H+2 csomag – Alapok és tehermentesítés
H+4 csomag – Információ ellátás, szabályozás és működés összehangolás
H+6 csomag – Adatgyűjtés és kontroll

Az egymásra épülő csomagokban, minden modult, így ezt is kedvezőbb áron vásárolhat meg, mintha egyesével rendelné.
Nézze meg, melyik csomagot lenne érdemes megszereznie!

Megrendelés, vásárlás és kiszolgálás menete

Kérem, töltse ki, a lenti megrendelő űrlapot.
Ügyeljen a beírt adatok pontosságára, mert a díjbekérő, és később a számla is, az itt megadott adatokkal készül.
Minden mező kitöltése kötelező, kivéve a Megjegyzés.
Kattintson az egérrel a “Megrendelés elküldése” gombra.
Amennyiben nem rendelkezik Belföldi mobil telefonszámmal, akkor is töltse ki a mezőt pl. 70 1111111.
A megjegyzésbe pedig írja be élő telefonos elérhetőségét.

Külföldi rendelés esetén nettó árak értendők. Kérjük a megjegyzés rovatba írja be EU adószámát.
A külföldről történő utaláshoz szükséges adatok:
IBAN: HU36 1174 2111 2004 3355 0000 0000
SWIFT: OTPVHUHB
Közösségi adószám: HU12769872

Rendszerünk érzékeli a rendelés leadását.
A megrendelés elküldése gombra kattintás után, a megrendelés visszaigazoló oldalra kerül. Ebből fogja tudni, hogy sikeres volt a rendelése.

Ezzel együtt, a rendszer kiküldi a megadott email címre a megrendelés díjbekérőjét.

Nyissa meg email levelező rendszerét és keresse meg a tőlünk kapott megrendelést visszaigazoló levelet.
A levélben lévő linkre kattintva töltse le a díjbekérőt.
Utalja el a díjbekérőn lévő összeget a megadott adatok alapján.
Az utalás megjegyzésébe írja be a díjbekérőn lévő egyedi azonosítót pl. D -….
Ezzel fogjuk tudni beazonosítani a rendelését.

A pénz beérkezése után E-számlát állítunk ki, melyet a megadott e-mail címre küldünk. Ezt megrendelő kinyomtatja.

A számlát tartalmazó levélben küldjük a digitálisan letölthető oktatóanyag elérési linkjét. Rendelje meg most:

Az Emberismeret anyag egy nagyon részletes szempontrendszert tár fel az emberek értékelésére.


Elsőre ijesztőnek is tűnik szembesülni a részletgazdagsággal, de vezetőnek lenni sem egyszerű feladat.

Érződik Józsi hanganyagain, hogy gyakorlati tapasztalat áll mögötte, és ezt igyekszik is megosztani a hallgatósággal.


Pasztuhov Dániel

Pasztuhov Dániel

www.programozas-oktatas.hu

Elkészítettük a vállalkozás Működési Kézikönyvét. Újraszabályoztuk az információ áramlást. Megszüntettünk olyan hibákat, amelyek a cégnek sok pénzébe kerültek. Olyan cégszerkezetet alakítottunk ki, amelyben a kinevezett középvezetők önállóan képesek irányítani a részlegüket. A dolgozók számára biztosítottunk minden feltételt. Megkaptak minden információt és elvárást, amire az eredményes munkavégzéshez szükségük van.

Halász Gábor

Halász Gábor

Reál Print Kft.

Brutálisan jó az anyag!

Ha ezeket a dolgokat így rendszerezve legalább elolvashattam volna 10 évvel ezelőtt, már „fényévekkel” előrébb járhatnék.

Már mindegy, csak előre nézzünk…

Az alapvető játékszabályok kristálytiszta, logikus, könnyen értelmezhető gyűjteménye a vállalkozás nevű játékhoz. Kötelező anyag!

Ezen ismeretek elsajátítása nélkül egyetlen vállalkozót, cég(vezetőt) sem szabadna kiengedni a pályára játszani.

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

A folyamatokat, felelősségeket, szervezeti felépítést és az egyre jobban körvonalazódó elvárásokat írásos formában érdemes naprakészen tartani.
A leírt szabályok a munkatársak számára is egyértelműbbek és követhetőbbek.
Csak dokumentáltan lehetséges a cég működésének pontosítása és a részlegek munkájának összehangolása.
Ebben a komoly és hosszú feladatban az elszántságon kívül nagyon sokat segít, ha a vezető elfogad szakértő tanácsokat és hasznosítja az összegyűjtött tapasztalatokat és előkészített sablonokat.

Nagy Balázs

Anteus Kft.

Tomán József – Hatékonyságnövelési specialista

Ezeken a területeken biztosan számíthatsz rám és a szakmai tapasztalatomra:

 • Megoldást támogató módszerek és rendszerek fejlesztése
 • Előadások, saját szervezésben és vendégelőadóként
 • Kiscsoportos foglalkozások, tréningek, tanfolyamok
 • Cégelemzés, cégre szabott fejlesztési terv készítés
 • Tanácsadás, komplex problémák egyéni megoldása