A munkakörök megfogalmazása és ismerete nélkül, sem a dolgozók nem látják át, hogy mit várnak tőlük, sem a vezetők nem képesek összehangolni a különböző funkciót betöltő emberek munkáját.

[vc_row][vc_column]

A munkakörök hiánya, a káosz előszobája.

A legtöbb kisvállalkozásban elmosódnak a határok a különböző funkciók, feladatok, folyamatok elvégzésében.

Ez olyan zavarokhoz vezet, amelyek működési és munkatársi problémákat okoznak.
A működési és munkatársi problémák nagy része a információ és összehangolás hiányosságaiból fakad.

A dolgozók megfelelő információ és elvárások hiányában nem pontosan azt csinálják, amit célszerű, lenne, kellene, hanem amit megszoktak, amit gondolnak, vagy amit mások mondanak nekik.

Káosz a fejekben
A másik fő probléma, ami a munkakörök hiányából fakad a dolgozót érinti elsősorban, ami aztán kihat a teljesítményére.
Az hatás pedig nem más, mint hogy káosz van a fejében a feladatait illetően. Gyakran teljesen eltérő feladatokat kell végezni, amelyek nem egyféle folyamathoz tartoznak, hanem nagyon eltérő funkciók részterületei. Ennek az a hátránya, hogy nagyon eltérő képességet igényelnek, és nagyon eltérő körülmények kellenek a végrehajtáshoz.

Amikor olyan feladatok vannak valakinél, amelyek egy része csendet, nyugalmat, gondolkodást, megzavarás mentes környezetet igényel és egy másik feladat elvégzéséhez bármikor megzavarhatják akkor a feladatvégzés hatékonysága alacsony lesz, hibázni fog, feszült, ideges lesz ettől. Vagy ha egyszerűen csak olyan helyen végzi a munkáját, ahol a külső körülmények nehezítik az nyugalmat igénylő munkavégzést, mert egy zajos helyen, van akkor ugyanezek lesznek a következmények.

A munkakörök létrehozása abban segít, hogy az hasonló képességeket és körülményeket igénylő feladatokat jól lehessen csoportosítani.
Ezzel a vezető hatékonyabb munkavégzést biztosító szervezést tud megvalósítani.
Így nem lesz kiszolgáltatva a működés a személyes képességeknek, könnyebben helyettesíthető munkaköröket lehet létrehozni, megfogalmazni.

Át lehet szervezni a folyamatok részeinek elvégzését, a praktikus kivitelezés érdekében.

A munkakörök a legkisebb személytelen egységek a cégben, amelyekhez embereket lehet rendelni.
Ez azért fontos, mert így inkább rendszerfüggő és kevésbé személyfüggő a megközelítés.

A munkakörök pontos megfogalmazását a munkaköri leírások támogatják.
A “Szuper munkaköri leírás titkai” című oktató csomagunk segít abban, hogy elkerülje azokat a hibákat, amelyek a helytelen összeállítás okoz.

[/vc_column][/vc_row]