A hatékonyságnövelés a vállalkozások életének velejárója: sokszor csak apróságokon múlik az adott cég eredményessége, de előfordulnak komolyabb problémák is.

Kulcs a kiegyensúlyozott működéshez: hatékonyságnövelés

A legtöbb vállalkozás életében előbb-utóbb elérkezik az a pillanat, amikor hatékonyságnövelés válik szükségessé. Az, hogy mi vezet ehhez, nagyon sokrétű. Elképzelhető, hogy még csak indul a vállalkozás, de máris fontossá válik, hogy növelje hatékonyságát, de az is lehet, hogy egy sokáig jól funkcionáló cégnek lesznek hirtelen működési problémái, amelyeket csak úgy tud korrigálni, ha hatékonyabbá válik.

 

Miért szükséges a hatékonyságnövelés?

A vállalkozás hatékonysága, hatékony működése alapvetően meghatározza, hogy tud-e növekedni, megreked vagy esetleg visszaesik egy korábbi állapotába.
Attól függően, hogy milyen növekedési állapotban van az adott vállalat, illetve milyen működési jellemzői vannak, a vállalkozások négy kategóriáját különböztetjük meg:

 1. Cég, amely növekszik és nyereséget termel, működési problémáktól mentes
 2. Induló vállalkozás, amelynél kétséges még, hogy mi lesz a bevétellel, hogyan fog működni, szüksége lesz-e hatékonyságnövelésre
 3. Növekvő vállalkozás, amely működési problémáktól szenved
 4. Olyan vállalkozások, amelyek valamilyen szintre eljutottak már a növekedésben, de pillanatnyilag stagnálnak vagy visszaestek a korábbi állapothoz képest

Mind a négy esetben más és más a problémák kezelésének módja, vagyis a hatékonyságnövelés mikéntje.

Ahol kérdéses, hogy van-e, lesz-e működési probléma, illetve a növekedést akadályozhatják a napi működési problémák, ott nagy valószínűséggel az időmenedzselés hatékonysága nem kielégítő.

Ha vannak napi működési problémák az adott cégben, azokat 8 különböző szinten lehet kezelni.
https://tomanjozsef.hu/mukodesi-problemak-megszuntetese/

A problémák megoldásában akkor tudnak előrelépni a vállalkozások, ha be tudják azonosítani, hogy azok milyen szinten jelentkeznek, és a megoldás kulcsa az, ha pontosan az adott szinthez megfelelő feladatokat végzik el.
Szinttől függetlenül fontos, hogy a vállalat működtetési, fejlesztési adatait értse a cégvezető, és a személyes készségfejlesztést ezekhez igazítsa.

 

A problémák forrása: hatékonyságromlás

Ha egy vállalat nem működik kellő hatékonysággal, akkor azt mondhatjuk, hogy életében hatékonyságromlás következett be. Ennek többnyire egyetlen jól meghatározható oka van, nevezetesen az, ha a betanítás nem a megfelelő módon – tehát nem jól – történik az adott cégben. Ennek induló vállalkozás, illetve növekvő cég esetében is más-más okai lehetnek. Talán a leggyakoribb ok az, hogy nincs idő arra, hogy rendesen betanítsák az új kollégát.

A megfelelő betanulás hiányának 3 jellemző következménye van:

 • A szakmai feladatok minőségben sérülni fognak
 • Működési hibákat fognak az új alkalmazottak ejteni
 • Emberi vonatkozás – a nem megfelelő betanulás, illetve beilleszkedés globálisan rontják a cég hatékonyságát

Ezen problémák azzal védhetők ki, ha minden esetben biztosítottá válik a precíz és gyors betanítás az új kollégák esetében.

 

Mikor dőlhet hátra?

Nincs annál megnyugtatóbb, mint amikor cégvezetőként azt látja, hogy minden jól megy, nincs szükség beavatkozásra. Ez akkor mondható el egy vállalkozásról, ha a céljait képes megvalósítani, és egyensúlyban tudja tartani a növekedést a nyereségességgel.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, 3 vállalkozói cél megfogalmazása és elérése szükséges:

 • Elegendő bevétele legyen az adott vállalkozásnak
 • A bevételek előállítása lehetőleg optimális időmennyiségben történjen
 • Ezek lehetőség szerin minél kevesebb problémával járjanak

 

Hogyan javíthatja cége hatékonyságát?

A hatékonyságnövelés annak függvénye, hogy az adott vállalkozásnak mivel van problémája. Eszerint az alábbi módokon valósulhat meg a hatékonyságnövelés:

 • működési zavarok elhárításával,
 • a munkaidő-kihasználás növelésével,
 • a konfliktusok csökkentésével,
 • a megfelelő munkakörülmények biztosításával,
 • a rendelkezésre álló erőforrások jobb kihasználásával,
 • pontos információ-ellátással és -áramlással,
 • automatizálással,
 • optimális feladatvégzéssel – mindig tudni kell, hogy ki, mit és hogyan végez,
 • az összefüggő folyamatokban részt vevő munkatársak összehangolásával,
 • ha már minden flottul működik, akkor a sebességnövelés módszere is bevethető.

Úgy érzi, hogy nem tudja kihozni vállalatából a maximumot, és keresi ennek az okát?
Ha így van, akkor az Ön cégénél is elérkezett a hatékonyságnövelés ideje: a rendszerépítés segítségével garantáltan megoldást talál a problémáira!

Rendszerépítés